Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Μαθητές από το Δίστομο και την Γερμανική Σχολή μαζί στο στούντιο της ΝΕΤ για την Σφαγή

Την Κυριακή 10 Ιουνίου είναι η επέτειος της Σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεθματα το 1944.
Η Α' τάξη του Λυκείου της μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου- μαθητές και καθηγητές, με την συμπαράσταση του Δήμου - φιλοξένησαν από 11 έως 13 Μαίου μερικές δεκάδες μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (αναμεσά τους και γερμανόπουλα) και καθηγητές τους στο πλαίσιο εργασίας των Διστομιτόπουλων με θέμα »
Πως βλέπουν οι Ελληνες τους Γερμανούς» - στο βάθος υπήρχε και το βίωμα της Σφαγής.

Η εξαίρετη εργασία - υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Βάσως Καρανάσου - ξεκινούσε από τον 19ο αιώνα και έφτανε μέχρι σήμερα – με γκάλλοπ,γραφήματα,ανάλυση, αφηγήσεις, video κπλ.
Πεδίο της έρευνας και Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία και Έλληνες διαμένοντες στην Ελλάδα .Αντίστοιχη έρευνα είχαν κάνει και οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής προ διμήνου.
 Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν και οι μαθητές - από το Λύκειο Διστόμου και την Γερμανική Σχολή (με την ματιά εφήβων που προέρχονταν από μια πόλη σφαγμένη από τους Ναζί το 1944 αλλά και γερμανόπουλα που ζουν στην Ελλάδα αισθανόμενα πολλές φορές την ψυχολογική πίεση ότι προέρχονται από μαι χώρα που αυτήν την εποχή η κυβέρνησή της δεν πολυσυμπαθιέται) συζήτησαν γόνιμα, ειλικρινά , ουσιαστικά. Γενικό συμπέρασμα;
 Ποτέ πια πόλεμος, το ευρωπαικό μέλλον είναι κοινό,η ιστορία και η μνήμη είναι ζώσα,ιερή και αδιαπράγμάτευτη, οι πολίτες Ελληνες και Γερμανοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι το μέλλον της κοινωνίας είναι στα χέρια των νέων που αποφασίζουν να αναλάβουν δράση για αυτό! Για όλα αυτά μερικοί από τους μαθητές και οι καθηγητές τους προσκλήθηκαν χθές από την ΝΕΤ (Αρβανίτη-Κατσίμη) και μετέφεραν την εμπειρία τους.
 Δίτε το εδώ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eb9YiD4AvCY

Δεν υπάρχουν σχόλια: