Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Απροθυμία Ελλήνων για εργασία στην ύπαιθρο

Κολοκύθια τούμπανα!
Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για στροφή των Ελλήνων, κυρίως νέων, στην ύπαιθρο και τα αγροτικά επαγγέλματα.
 Ως κύριες αιτίες προβάλλονται η οικονομική κρίση και τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν κοινωνία και οικονομία.
 Παρόλα αυτά, τα τελευταία μηνύματα που ήρθαν από την Ημαθία δείχνουν ότι δεν έχουν αλλάξει και τόσα πολλά.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας maknews.gr, το πανελλαδικό κάλεσμα της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας για Έλληνες εργάτες στη συγκομιδή του ροδάκινου βρήκε μηδενική ανταπόκριση, καθώς μόνο οκτώ άτομα από την Κρήτη, την Κοζάνη και τη Βέροια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι το Σαββατοκύριακο (28-29/4).
 Η προσφορά εργασίας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας περιλαμβάνει τα εξής:

 -Μεροκάματο είκοσι τριών Ευρώ για εξαήμερη εργασία,
-Ασφαλισμένη εργασία με ένσημα ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει άλλη ασφάλιση
 -Φαγητό και διαμονή
-Τετράμηνη διάρκεια εργασίας
 Το κάλεσμα έγινε μέσω των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Ελλάδας και η διαδικασία ήταν απλή, αφού δεν χρειαζόταν παρά μόνο η αποστολή αίτησης ηλεκτρονικά ή με μήνυμα στο κινητό.
 Σε διαφορετική πρωτοβουλία, αναφέρει το δημοσίευμα, η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας απευθύνθηκε μέσω των προέδρων των κοινοτήτων στην τοπική κοινωνία, αναζητώντας Έλληνες εργάτες γης για τη συγκομιδή των ροδακίνων, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Δεδομένου ότι η συγκομιδή των ροδάκινων πρέπει να ξεκινήσει οι ενώσεις της Ημαθίας θα απευθυνθούν σε Αλβανούς εργάτες γης οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον με 4855 αιτήσεις μέχρι στιγμής, παρά την υψηλή ασφαλιστική εισφορά (1000 Ευρώ για τέσσερις μήνες).
 Σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών, τα 140 μέλη της θα χρειαστούν στα χωράφια τους 260 εργάτες, ανάγκη η οποία από εδώ και στο εξής θα καλυφθεί από Αλβανούς, Βούλγαρους και Σκοπιανούς αλλοδαπού εργάτες.
 vivanews.gr

1 σχόλιο:

Pavlos είπε...

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι αναδημοσιεύουν την συγκεκριμένη είδηση, αμφισβητώντας το ποσοστό των ανέργων και την προθυμία τους για δουλειά.

ΚΑΝΕΙΣ άνεργος δεν το γνώριζε, προτού σκάσει σαν θέμα "αδιαφορίας στην πρόσκληση για δουλειά".

Το είχατε ακουστά εσείς ίσως; Τόση δημοσιότητα ΑΦΟΥ έληξε η πρόσκληση;

Μετά από πολύ έρευνα για πληροφορίες, ανακάλυψα επιτέλους ένα e-mail και ένα τηλέφωνο κινητό. Το e-mail δεν λειτουργεί, κ το κινητό δέχεται μόνο μηνύματα. Ακόμη και αν μπορέσεις να στείλεις τα προσωπικά σου στοιχεία, στην σελίδα της συγκεκριμένης Ένωσης στο Facebook, λένε με λίγα λόγια "τι κρίμα, έληξαν οι αιτήσεις, θα αναγκαστούμε να πάρουμε ξένους τώρα.." πω πω!

Τέτοιους σωτήρες να τους χαιρόμαστε. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.