Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Φλερτάρουν με τον κίνδυνο τα Ελληνόπουλα στο σεξ

Παντελώς ανενημέρωτα τόσο για την αντισύλληψη, όσο και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι τα Ελληνόπουλα.
Αυτό προκύπτει από μια εθνική επιδημιολογική μελέτη γνώσεων των Ελλήνων εφήβων σχετικά με την αντισύλληψη και προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
 Έτσι αν και οι Έλληνες έφηβοι κάνουν έρωτα για πρώτη φορά, στα 15μιση χρόνια τους (κατά μέσο όρο), δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη για τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ μοιάζουν να μην τους ενδιαφέρουν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS, η ηπατίτιδα, η σύφιλη, τα κονδυλώματα κ.α.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων τους 1,9.
Το 68,5% ήξερε για το AIDS και το 59% ήξερε για τα σύφιλη και για την ηπατίτιδα , ενώ για τα κονδυλώματα και την γονόρροια γνώριζε το 35% .
Ως μέσο για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα το 51,3% γνώριζε το προφυλακτικό και το 15,9% ανέφερε την αποχή από τη σεξουαλική επαφή Οι συντριπτική πλειονότητα των εφήβων (92%) γνώριζε ότι κυριότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό, αλλά μόνο το 37% το χρησιμοποιούσε.
Σε πολύ υψηλά ποσοστά θεωρούσαν ως μέσο αντισύλληψης το αντισυλληπτικό χάπι (85,8%) και το χάπι της επόμενης ημέρας (84,6%). “Η χαμηλή μέση ηλικία έναρξης ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων εφήβων, σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση και προφύλαξη τους σχετικά με την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα , απαιτεί από όλους τους αρμόδιους φορείς συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κινδύνου αύξησης των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην εφηβεία” επισημαίνουν οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη.
 Η μελέτη βασίστηκε στην επεξεργασία 5000 ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν μαθητές και μαθήτριες 3ης Λυκείου , με μέσο όρο ηλικίας τα 17,4 έτη, και πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη σωστή ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείου , τη Β΄Μαιευτική Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου και το Τμήμα Στατιστικής του London Scholl of Economics.

 http://www.iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: