Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γιορτάζουμε σήμερα τον Άγιο Σεραφείμ Λεβαδείας


Γιορτάζουμε σήμερα 6 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Ζέλι της Βοιωτίας, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα διδάγματα του Ευαγγελίου γι' αυτό και από μικρός, είχε μια κλίση στη μελέτη των Αγίων Γραφών και την ασκητική ζωή.

Σε νεαρή ηλικία και παρά την άρνηση των γονέων του, πήγε στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έχτισε Ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί. Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από τους γονείς του, τους φίλους του αλλά και από ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι πήγαιναν στον Άγιο Σεραφείμ για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει. Για το λόγο αυτό έφυγε από αυτόν τον τόπο και πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Γρήγορα έφυγε και από αυτή τη Μονή και πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκεί γρήγορα φάνηκε ο μεγάλος πνευματικός του χαρακτήρας και ο ηγούμενος τον έκαρε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ, ενώ το κοσμικό του όνομα ήταν Σωτήρης. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Έπειτα, και για να αποφύγει τη ματαιοδοξία λόγω της φήμης των αρετών του, ζήτησε την άδεια του ηγούμενου και εγκατέλειψε τη Μονή και έφθασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έχτισε Ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του κάποιους μοναχούς. Εκεί ασκήτευσε επί δέκα χρόνια, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής. Παρέδωσε Οσιακά τη ψυχή του στον Κύριο στις 6 Μαΐου το 1602 μ.Χ. ήμερα της Μεσοπεντηκοστής στις 6 το απόγευμα, αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, σε ηλικία 75 ετών.


ΠΗΓΗ: http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: