Δίστομο 30/05/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την πραγματοποίηση (Κυριακή 29 Μαϊου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου –Αράχωβας-Αντίκυρας) της ημερίδας «Το Εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα-Μορφές Εθελοντισμού», δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του 12/ημερου εκδηλώσεων Μνήμης για την Σφαγή του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ καθηγητής αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», Γεώργιος Γκάρτζιος Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Δημήτρης Μπουργανός Ιατρός Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Άμφισσας Εκπρόσωπος των Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Πελεκάνος» και η κα. Ιωάννα Χαιροπούλου μέλος της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης Βοιωτίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γιάννης Πατσαντάρας και η κα. Μαρία Τρομπούκη Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς και Δ/ντρια Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Διστόμου. Η εισαγωγή οι προσφωνήσεις καθώς και ο συντονισμός της εκδήλωσης και της ελεύθερης συζήτησης ήταν υπό την ευθύνη του κ. Χαράλαμπου Ληξουριώτη Ιατρού Γενικής Ιατρικής και Δημοτικού Συμβούλου.
Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας εθελοντικών ομάδων όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να τις επανδρώσουν «… η διαφορετικότητα (π.χ. ηλικιακή, φύλου κ.λ.π.) οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε νοήματος δεν γίνεται αντιληπτή ως αιτία αποκλεισμού. Μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορές μας Αν δεν μπορούμε, ως απλοί πολίτες, να αγωνιστούμε σε οποιαδήποτε άλλη αρένα, ας γίνουμε τουλάχιστον ενεργοί πολίτες στον κοινωνικό μας χώρο ο καθένας». Δεν παρέλειψε βεβαίως να δώσει το στίγμα της φιλοσοφίας της νέας Δημοτικής Αρχής και του σχεδιασμού, όσον αφορά στις δράσεις πυροπροστασίας, πολιτικής προστασίας κ.λ.π. «…Η εθελοντική δράση εκφράζει για εμάς, ως Δήμος, μια ανώτερη ποιοτικά κοινωνική συγκρότηση επειδή είναι δράση που πραγματοποιείται εθελούσια χωρίς καταναγκασμό αλλά με την ελεύθερη θέληση των Πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο εθελοντής Πολίτης γίνεται σύμβολο μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης κοινωνίας της οποίας κεντρικός στόχος είναι το κοινό καλό, η ευημερία όλων μας. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη από το ξεχείλισμα δράσεων ενεργών συμπολιτών μας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας ως Δημοτική αρχή είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του προς όφελος της κοινωνίας μας». Κατά την αποφώνηση του στο τέλος της ημερίδας, παραθέτοντας το ποσοστό εθελοντισμού στην Ε.Ε. όπου ένας στους τρεις Ευρωπαίους συμμετέχει σε εθελοντικές ομάδες δράσεις είπε ότι: «… ένας στους τρεις στον Δήμο μας σημαίνει 3.500 πολίτες είναι έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες. Ερωτώ, είμαστε και πόσοι?. Η Πατρίδα μας και κατ’ επέκταση ο Δήμος μας με τα προβλήματα τα σημερινά στο σύνολό τους, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο δεν θέλουμε «μισθοφόρους», διότι στους μεγάλους πολέμους επιβίωσης, η νίκη επιτυγχάνεται από τους μαχητές που με την θέλησή τους πολέμησαν. Πολέμησαν γιατί αγαπούσαν την Πατρίδα, την οικογένεια, την Ελευθερία. Ήθελαν να επιβιώσουν και το μπόρεσαν. Νίκησαν κι επιβίωσαν. Το τρίπτυχο λοιπόν, Αγαπώ-Θέλω-Μπορώ είναι η κινητήριος δύναμη. Αγαπάμε το Δήμο μας –Θέλουμε να βοηθήσουμε- Μπορούμε, όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να βελτιωθούμε, ώστε ο Δήμος μας να είναι Σύγχρονος και αποτελεσματικός.»
Οι παραβρισκόμενοι κατά την αποχώρησή τους εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο των οργανώσεων «Γιατροί του κόσμου» και «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βοιωτίας» αλλά και την απογοήτευσή τους για την μη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε παρόμοιες δράσεις Εθελοντισμού.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 2011
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το 2011, που μόλις καλωσορίσαμε, ανακηρύχθηκε, ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων, που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη», όπως είναι ο επίσημος τίτλος (http://europa.eu/volunteering).
Τι είναι, όμως, εθελοντισμός και για ποιό λόγο αποκτά τόση επισημότητα αυτή η κατά τα άλλα «αφανής» δραστηριότητα;
Σίγουρα, πάντως, εθελοντισμός δεν είναι η χρησιμοποίηση, αν όχι η εκμετάλλευση κάποιου για προσωπικό όφελος. Ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει εθελοντική εργασία, όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες, σε μια δεδομένη στιγμή και στα οποία μπορεί να προσφέρει. Έτσι στη Βικιπαίδεια ως εθελοντισμός ορίζεται, «η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον κοινωφελή σκοπό».
Τρεις στους δέκα ευρωπαίους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, δηλώνουν, ότι επιδίδονται σε κάποια εθελοντική εργασία. Ο ένας προσφέρει, για παράδειγμα, τον ελεύθερο χρόνο του επισκεπτόμενος νοσοκομεία και διαβάζοντας σε ασθενείς, ο δεύτερος προσφέρει την γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων και χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα και ο τρίτος προσφέρει βοήθεια στο σπίτι, σε ηλικιωμένους ή ανήμπορους. Οι εθελοντές στην προκειμένη περίπτωση εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων κάποιου οργανισμού, ονομάζονται συνεργάτες και αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους.
Με αυτή την ευρωπαϊκής εμβέλειας καμπάνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει, αφενός στην ευαισθητοποίηση για την αξία και την σημασία του εθελοντισμού, αφετέρου στην προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργιών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, εθελοντές θα περιοδεύουν τις χώρες της ΕΕ, προβάλλοντας το έργο τους, ενώ 27 εθελοντές δημοσιογράφοι θα παρακολουθούν το έργο εθελοντικών οργανώσεων και θα το αναμεταδίδουν μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Όλοι σχεδόν οι πολίτες μπορεί να είναι υποψήφιοι εθελοντές γιατί και οι αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες δεν έχουν όρια και δεν εντάσσονται σε πλαίσια, δεν έχουν ηλικία και φύλο, ούτε και εξαρτώνται από τη μόρφωση και την οικονομική κατάσταση. Όλοι έχουμε κατά βάθος την επιθυμία, αλλά και την ικανότητα, να βοηθήσουμε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μένει να θελήσουμε να ενημερωθούμε!
Η εθελοντική δράση εκφράζει για εμάς, ως Δήμος, μια ανώτερη ποιοτικά κοινωνική συγκρότηση επειδή είναι δράση που πραγματοποιείται εθελούσια χωρίς καταναγκασμό αλλά με την ελεύθερη θέληση των Πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο εθελοντής Πολίτης γίνεται σύμβολο μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης κοινωνίας της οποίας κεντρικός στόχος είναι το κοινό καλό, η ευημερία όλων μας. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη από το ξεχείλισμα δράσεων ενεργών συμπολιτών μας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας ως Δημοτική αρχή είναι και η δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του προς όφελος της κοινωνίας μας. Μάλιστα πρέπει να παροτρύνουμε τον Πολίτη προς αυτή την κατεύθυνση(Για παράδειγμα φροντίδα κάποιων συμπολιτών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες , προστασία του περιβάλλοντος κ.τ.λ.)
Η διαφορετικότητα(για παράδειγμα Ηλικιακές διαφορές, διαφορές φύλου κ.τ.λ.) οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε νοήματος δεν γίνεται αντιληπτή ως αιτία αποκλεισμού. Μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορές μας
Αν δεν μπορούμε, ως απλοί πολίτες, να αγωνιστούμε σε οποιαδήποτε άλλη αρένα, ας γίνουμε τουλάχιστον ενεργοί πολίτες στον κοινωνικό μας χώρο ο καθένας.
Για να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο για το Δήμο μας αλλά και για την Πατρίδα μας γενικότερα, για να πάμε μπροστά.
Γιάννης Πατσαντάρας
Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου