Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τέλος εποχής για το συγκεντρωτικό κράτος.

1ο Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αρχικά πέτυχε τον στόχο να περιορίσει τον αριθμό των δήμων σύμφωνα με το τελικό σχέδιο σε 325 από 1.034.
Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η καθιέρωση πενταετούς θητείας για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που θα ισχύσει από το 2014.


2ο Περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης και εξορθολογίζεται το καθεστώς των δημοτικών ΝΠΔΔ και επιχειρήσεων.

Με το άρθρο 107 του ν. 3852 προβλέπεται ότι κάθε Δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δυο (2) ΝΠΔΔ (ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος) ενώ εφόσον διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση τότε μπορεί να έχει έως ένα (1) νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Προβλέπεται επίσης πως κάθε Δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει μία κοινωφελή επιχείρηση, μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), μία επιχείρηση ειδικού σκοπού για τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον λειτουργεί ήδη τέτοια στους συνενούμενους δήμους και μία δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ., εφόσον λειτουργεί τέτοια επιχείρηση στους συνενούμενους Δήμους. Κατά συνέπεια τα λειτουργούντα σήμερα νομικά πρόσωπα Δημοτικές των ΟΤΑ, πρέπει να συνενωθούν έτσι ώστε το είδος τους και ο αριθμός τους να προσαρμοσθούν στα οριζόμενα από το Ν. 3852/2010.

3ο Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά.
Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας
4ο Με βάση το «λίφτινγκ» που προωθεί η κυβέρνηση έρχεται και το επόμενο, στον τομέα της υγείας αυτή τη φορά, όπου προβλέπονται λουκέτα και συγχωνεύσεις, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα πρότυπα νοσοκομεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν το ΕΣΥ.

Η πρόταση είναι ήδη στα χέρια του υπουργού Υγείας, και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει είναι πιθανό η αντικατάσταση των παλιών νοσοκομείων να αναζωογονήσει οικονοµικά την υγεία, ενώ στόχος είναι οι νέες υποδοµές να τονώνουν το δηµόσιο ταµείο κατά τουλάχιστον 40 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.
Οι πολιτικές συρρίκνωσης, έχουν στο επίκεντρο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης , της υγείας και της ανάπτυξης η οι συγχωνεύσεις γίνονται για να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να εξασφαλίσουν οι δανειστές μας το ότι θα πάρουν τα χρήματα τους; (μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: