Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν φτάσετε μπροστά στην κάλπη

- Στις 07:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
 - Θα κλείσουν στις 19:00 και τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν στις 23:00 το βράδυ - Ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας απαραίτητα για να ψηφίσετε
 - Ποιοι έχουν δικαίωμα να μην ψηφίσουν
 - Πως θα... σταυρώσουμε τους υποψηφίους
 Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.
 Η ώρα για το πρώτο ραντεβού μας με τις κάλπες πλησιάζει και η αρχή γίνεται με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
 Οι κάλπες, όπως συνηθίζεται, να ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι:
 - έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
 - βρίσκονται στο εξωτερικό ή

 - θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα
 Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
 Στην περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία.
Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
 Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.
 Τη δυνατότητα να μάθουν που ψηφίζουν έχουν οι ψηφοφόροι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, του υπουργείου Εσωτερικών ή μέσω ενός τηλεφωνήματος στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.
 Στην ειδική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι μπορούν, συμπληρώνοντας στη σχετική φόρμα το ονοματεπώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα), το πατρώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα) και τη χρονολογία γέννησης, να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν.
 Όσοι επιθυμούν μπορούν επίσης για να ενημερωθούν, να καλούν στο 2131361500.
Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι σήμερα Σάββατο έως τις 7 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
 Σταυροί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αριθμός περιφερειακών συμβούλων
 Για τους Δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, το ψηφοδέλτιο θα αναφέρει ότι θα μπαίνουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης δημοτικών συμβούλων.
 Όσο αφορά τους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα μπαίνει ένας σταυρός αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις συμβούλους.
 Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
 Να υπενθυμίσουμε ότι οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους ενώ δεν προβλέπεται πλέον δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς και ομογενείς.
 http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: