Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Σήμα κινδύνου έκρουσαν για την παραλιακή ζώνη της Αχαΐας οι συμμετέχοντες στη χθεσινή ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι και υποστήριξαν πως τα επόμενα χρόνια η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σβηστούν από το χάρτη οι μισές παραλίες της περιοχής. Συνολικά το 46% των ακτών της Αιγιάλειας από το Δερβένι μέχρι και το Αίγιο έχουν ήδη υποστεί σοβαρή διάβρωση, ενώ επίσης μόλις το 40% των ακτών παραμένουν αναλλοίωτες και μόλις στο 13% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού.
Ουσιαστικά οι ομιλητές παρουσίασαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά και καταδεικνύουν πως αν δεν ληφθούν μέτρα, οι περισσότερες ακτές θα εξαφανιστούν.
«Οι μεταβολές των ακτών είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οφείλεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες. Στα κύματα και τα ρεύματα, στις παράκτιες κατολισθήσεις και τα τσουνάμι, στις συνεχείς παρεμβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην άμμο, και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας» σημείωσε στην εισήγησή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Δικτύου Εργαστηρίων «Ωκεανός» Γεώργιος Φερεντίνος.
Σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης των ακτών παρουσιάζεται και στη Δυτική Αχαΐα, κυρίως από τις αυθαίρετες κατασκευές επάνω στον αιγιαλό, τους δρόμους και από κατακόρυφα τοιχία που έγιναν επάνω στο κύμα.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
Για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι στον Κορινθιακό Κόλπο ο κ. Φερεντίνος τόνισε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να φθάσει 4,5 με 5 μέτρα στα βαθιά νερά.
«Στο Ξυλόκαστρο έχουμε υπολογίσει πως μέσα σε τέσσερα λεπτά μπορεί να πλήξει την παραλία σε βάθος 150 μέτρων ενώ στην Ελίκη να φθάσει μετά από 12-14 λεπτά και θα έχει ύψος ενός μέτρου. Αν μάλιστα γίνει καλοκαίρι μπορεί να έχουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Φερεντίνος.
Αναδημοσίευση απο Iteanews
ΠΗΓΗ: http://enpatrais.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: