Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι φέρνει η νέα συμφωνία για το χρέος και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία


Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία που αποβλέπει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.


Σε επίπεδο προϋπολογισμού το κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαινει ότι η χρηματοδότηση των εσωτερικών αναγκών -δηλαδή η καταβολή μισθών και συντάξεων, η χρηματοδότηση των ταμείων και του συστήματος υγείας- θα γίνεται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που συνεπάγεται ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία με πίεση στους μισθούς.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένο ότι το κούρεμα θα αφήσει τρύπα έως και 11 δισ. ευρώ, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας άρα και των εσόδων τους, αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για κούρεμα και των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα προοιωνίζεται ούτως ή άλλως λιτότητα διαρκείας, με πίεση σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, καθώς συναρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή από τη δυνατότητα του κράτους να εισπράττει, εφεξής, περισσότερα απ' όσα ξοδεύει.
Αναδημοσίευση από:Newsbest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: