Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

H ενορία του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αντίκυρας στην Τήνο και Βαρνάκοβα.

Η επιτροπή του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αντίκυρας, πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία της Τήνου και στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας.
Τις εκδρομές ακολούθησαν αρκετοί ενορίτες με σκοπό να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα στον Ναό της Παναγίας της Τήνου, που χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα και βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά κτίσματα του 11ου αιώνα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας.



Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό κτίσμα του 1077, είναι η πέμπτη παλαιότερη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Αρσένιο και το όνομά της προέρχεται από την τοποθεσία μεταξύ των χωριών Φιλοθέης και Τειχίου -περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της Ναυπάκτου- στην οποία βρίσκεται. Χτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο, σε υψόμετρο σχεδόν 800 μ., «σφηνωμένη» σε ένα πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, προσφέρει ονειρική θέα στην ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα μεγάλου αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Βαρνάκοβας, δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται από τη θεμελίωση του μοναστηριού. Μάλιστα, φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου της Θεοτόκου, που σύμφωνα με μαρτυρίες προκλήθηκε από το σεισμό της 15ης Αυγούστου του 1940 που έπληξε την περιοχή, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου «Έλλη» στην Τήνο. Θεωρείται θαυματουργή και πλήθος κόσμου καταφθάνει εδώ κάθε χρόνο για να εναποθέσει τις ελπίδες του πάνω της. Σήμερα, αποτελεί χώρο ψυχικής ανάτασης με 15 περίπου μοναχές να ζουν στους δικούς τους ασκητικούς ρυθμούς. Η Ηγουμένη, αν και 85 χρόνων, είναι πάντα χαμογελαστή και πρόθυμη να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε σας απασχολεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: