Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το ΕΛΑΝ.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 η Δημοτική Ενότητα Αντίκυρας τιμά την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης και τους αγωνιστές της περιόδου 1941-1944.
 Είναι βέβαιο πως ο πατριωτισμός και η αυτοθυσία δεν επιστρατεύονται με ψυχρά διατάγματα, αλλά εκδηλώνονται από το εσωτερικό της συνείδησης των ανθρώπων. Έτσι γράφεται η αληθινή ιστορία.
 Η Αντίκυρα με τα παιδιά της έκαμε αυθόρμητα και συνειδητά το Χρέος της και πρόσθεσε τη δική της σελίδα στη Μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση. Μέσα στο 1944, τη χρονιά της απελευθέρωσης, ιδρύθηκε το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό, το θρυλικό ΕΛΑΝ.
Η μοίρα το’ φερε να ξεκινήσει από τούτη την άκρη του Κορινθιακού, από την Αντίκυρα, το χωριό μας, έχοντας σαν εμπνευστή και καπετάνιο του τον Κώστα Γεωργιάδη, τον καπετάν Ζαχαριά, και πρώτα παλικάρια απλούς ψαράδες της Αντίκυρας.
Σαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου του 1942, ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους κομάντος και Έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης). Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: