Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ του Γιάννη Σταθά προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: Σοβαρό βιοτικό πρόβλημα των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις

 Μετά το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, των οποίων η λειτουργία χρηματοδοτούνταν από τον ΟΕΕ, και αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.
Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ οι οφειλές τους σε τρίτους και κυρίως στους εργαζομένους και στο ΙΚΑ συσσωρεύονται.
 Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (περίπου 420 σε όλη τη χώρα), παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 6 μήνες, αντιμετωπίζοντας σοβαρό βιοτικό πρόβλημα.

 Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους απαιτούν «την επαναλειτουργία των καταργημένων εργατικών οργανισμών και την επαναφορά των κοινωνικών προγραμμάτων τους, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους σ’ αυτές και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους να συνεχίσουν να εργάζονται». Αρνούνται επίσης να αποδεχτούν την «οικονομική ασφυξία και το θάνατο των συνδικάτων».
 Επειδή ο ΟΕΕ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια έμμεσα ο εργοδότης των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις καταβάλλοντας τη μισθοδοσία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., βάσει σχετικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων)
 Επειδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις) δεν έχουν ίδιους πόρους και αποθεματικά τέτοια ώστε να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους και γενικότερα τις λειτουργικές τους δαπάνες.
 Επειδή τόσο οι δεσμεύσεις του προκατόχου σας Υπουργού για συνέχιση χωρίς προβλήματα της καταβολής των μηνιαίων αποδοχών όσο και οι δικές σας διαβεβαιώσεις (κατά τη συνάντηση σας στις 18 Ιουλίου) ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την καταβολή των λειτουργικών δαπανών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν έχουν υλοποιηθεί ως τώρα. Επειδή όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ (περίπου 360.000.000 ευρώ ετησίως)
 Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
 1) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τα δεδουλευμένα τους;
2) Είναι στις προθέσεις σας η διασφάλιση της ομαλής ροής των εισφορών των εργαζομένων προς τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις (όπως αυτό γινόταν μέχρι τώρα μέσω ΟΕΕ) προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντιδημαρχε της Αντικυρας, τι στοιχημα εβαζες για την μη ολοκληρωση του Αλιευτικου Καταφυγιου ? Το πληρωσες ?