Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εκλογές; Για ρίξτε μια ματιά στους αριθμούς (του τουρισμού)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Οι καλές ειδήσεις από τον τομέα του τουρισμού, που δικαίως θεωρείται η βαριά βιομηχανία μας αλλά τα τελευταία χρόνια έπεσε θύμα της αλλοπρόσαλλης κατάστασης που έχει επικρατήσει στη χώρα – λόγω δυσφήμησης, πτώχευσης, βίαιης αναπροσαρμογής και διαφόρων παθογενειών, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστικών – αποδεικνύουν πως τα προβλήματα δεν λύνονται με κραυγές και τα λεφτά δεν κόβονται από τον τοίχο.
 Ήδη έχει ανακοινωθεί πως φέτος ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας είναι αυξημένος, με βάση τις κρατήσεις, κατά 1 εκατομμύριο άτομα (που σημαίνει αύξηση εσόδων κατά 1 δις ευρώ) και αναμένεται να αυξηθεί κι’ άλλο.
 Και προχθές έγινε γνωστό ότι μόνο στον Πειραιά θα «πιάσουν» το 2013 πάνω από 710 κρουαζιερόπλοια, φέρνοντας 2,2 εκατομμύρια τουρίστες. Οι οποίοι (τουρίστες) θα κατέβουν, θα ψωνίσουν, θα φάνε, θα πιουν καφέ, θα επισκεφθούν την Ακρόπολη ανεβάζοντας τα έσοδά της, θα αφήσουν χρήμα στην Αττική. Άλλα κρουαζιερόπλοια θα επισκεφθούν διάφορα νησιά, με ανάλογη ευεργετική δραστηριότητα για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

 Δεν πάει πολύς καιρός, τον Μάιο, όταν αποφασίζαμε να πάμε σε διπλές εκλογές, που είχε ανακοινωθεί πως στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση της τάξης του 15,09% φτάνοντας τα 396,3 εκατ. ευρώ από 466,7 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Τον Μάιο μάλιστα, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισήχθησαν στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσίασε υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, που κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 50%.
 Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφάνισαν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων της τάξης του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική κατέγραψαν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων περί το 30% και η Κως κινήθηκε με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων γύρω στο 40%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν η χώρα δεν έχει αξιοπιστία και ηρεμία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.
 Και όταν η χώρα δεν κερδίζει χρήματα, δεν κερδίζουν ούτε οι πολίτες της, οι οποίοι παραμένουν καταδικασμένοι στην ανεργία και στην ανέχεια. Και μετά έρχεται η τρόικα, οι δανειστές, τα μεσοπρόθεσμα και κόβουν τα εισοδήματα όλων, βυθίζοντας τη χώρα ακόμη περισσότερο στη φτωχοποίηση. Αυτή τη στιγμή, πάμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό και να αναπνεύσουμε. Και όμως. Αν και είναι αποδεδειγμένο μέσω συγκεκριμένων αριθμών πως όταν υπάρχει αναταραχή, φασαρίες, απανωτές εκλογές η χώρα χάνει έσοδα και δεν κερδίζει κανείς πλην των πολιτικάντηδων και των εξουσιομανών, διάφοροι σ’ αυτή τη χώρα ζητούν νέες εκλογές.
 Όλα αυτά προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με τη λογική και τον πατριωτισμό… Διότι όταν έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις δισεκατομμύρια ευρώ επειδή έχεις λάβει αυτό το δώρο Θεού και πολιτισμού και παρ’ όλα αυτά υποχρεώνεσαι να κόβεις μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, σημαίνει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζεις. Κι’ όταν, αντί να συμβάλεις στην ανακούφιση του λαού σου, μπροστά σου βλέπεις μόνο την εξουσία, τότε απλώς κρύβεις την αλήθεια εξυπηρετώντας τα μικροκομματικά σου συμφέροντα.
 elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: