Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Στο πλευρό της Ελλάδας 21 Νομπελίστες

Είκοσι ένα Νομπελίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό του ελληνικού λαού, σε επιστολή τους υπό τον τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece).
Η επιστολή, που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science, φέρει την υπογραφή του Χάραλντ τσου Χάουζεν, του Γερμανού γιατρού και διευθυντή του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις εργασίες του, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 Την επιστολή, η οποία έχει επίσης σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάι και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουελ Μπαρόζο, συνυπογράφεται από άλλους είκοσι τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ.
 H επιστολή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια.

Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών αφού περιγράψουν λακωνικά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κεφαλαίων (τα ονομαζόμενα «διαρθρωτικά κεφάλαια») τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί η υποστήριξη προς την χώρα μας.
 Τα εν λόγω κεφάλαια, για διαφόρους λόγους δεν εισέρρευσαν στη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην επιστολή.
Καθώς οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας, ξαναθέτοντας σε ισχύ τα μέτρα του παρελθόντος».
 Οι Νομπελίστες απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
 1. Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.
 2.Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.
 3.Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
 4.Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
 Στο τέλος της επιστολής, οι λαμπερές προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης εξαίρουν το ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, η χώρα μας θα μπορέσει να αποκτήσει, μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική οικονομία.
http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: