Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Για γέλια και για κλάματα το όργιο διαφθοράς με τις συντάξεις - Δείτε τι ανακάλυψαν οι αρχές

Σοκάρουν τα στοιχεία του Αρειου Πάγου για τις απάτες στα ταμεία. Δεν δήλωσαν ότι ξαναπαντρεύτηκαν και έπαιρναν συντάξεις χηρείας.
Έπαιρνε επίδομα βαριάς αναπηρίας ενώ εργαζόταν σκληρά Αποκαλυπτικά ειναι στοιχεία που προέρχονται από τον Αρειο Πάγο για το σκάνδαλο των εικονικών συντάξεων και επιδομάτων και τα οποία δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής».
 Ηδη περισσότερες από 2.000 υποθέσεις στάλθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στις εισαγγελικές αρχές με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα οι διώξεις ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος στις περιπτώσεις που η ζημιά του κράτους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται ο εντοπισμός άλλων 2.500 προσώπων που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις πεθαμένων συγγενών τους ή και τρίτων προσώπων.

 Στο «παζλ» της διαφθοράς, όπως περιγράφεται στα έγγραφα και στις μηνυτήριες αναφορές των Ταμείων προς τους εισαγγελείς, ξεχωριστή θέση κατέχουν η περίπτωση ενός επιτήδειου που εισέπραττε για περισσότερα από 19 χρόνια (!) τη σύνταξη της πεθαμένης μητέρας του αποκομίζοντας πάνω από 208.000 ευρώ, οι περιπτώσεις δύο αναπήρων που εισέπρατταν τις σχετικές συντάξεις επί χρόνια ενώ παράλληλα εργάζονταν (ο ένας ως τραπεζικός υπάλληλος), οι συντάξεις χηρείας που εισέπρατταν συνταξιούχοι που ξέχασαν να δηλώσουν ότι είχαν ξαναπαντρευτεί, τα περιβόητα επιδόματα τυφλότητας κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν να τα εισπράττουν άτομα που είχαν παράλληλα δίπλωμα οδήγησης (ο ένας ως ταξιτζής) ή ήταν κυνηγοί κ.λπ.
 Οι εισαγγελείς «τρίβουν τα μάτια τους» από την έκταση της διαφθοράς και τη διασπάθιση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων και φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο όργιο της παρανομίας, οδηγώντας γρήγορα στο εδώλιο όχι μόνο όσους παράνομα εισέπρατταν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα που δεν δικαιούνταν, αλλά και όσους τους συνέδραμαν στην παραβατική συμπεριφορά, είτε ως υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών είτε ως ιατροί που συμμετείχαν στις σχετικές επιτροπές κ.λπ.
 Η μέχρι τώρα έρευνα έχει εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων σε βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, όπως έγινε και με πρώην προϊστάμενο κρατικής υπηρεσίας στη Ζάκυνθο, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με τα προνοιακά επιδόματα-μαϊμού και ο οποίος την παραμονή της Παναγίας τέθηκε σε αργία αφού διώκεται ποινικά και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες. Οι περιπτώσεις είναι για γέλια και για... κλάματα Συνταξιούχος του ΙΚΑ που εισέπραττε επί χρόνια σύνταξη αναπηρίας (συνολικά 103.763 ευρώ) χωρίς να ενημερώσει ποτέ τον Οργανισμό ότι ήταν σε θέση να δουλεύει και υπηρετούσε μάλιστα ως τραπεζικός υπάλληλος. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για αχρεώστητη καταβολή σύνταξης και η υπόθεση στάλθηκε σε Εισαγγελία στην Κρήτη.
Αντίστοιχη υπόθεση στάλθηκε σε Εισαγγελία στη Θεσσαλία, αφού ήταν παράλληλα εργαζόμενος πολίτης που εισέπραττε σύνταξη για βαριάς μορφής αναπηρία. Τα πολύ αυξημένα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο και τη Χίο έβγαζαν στην κυριολεξία... μάτι, αφού ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μέσο όρο για κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Η εισαγγελική έρευνα και η διασταύρωση στοιχείων με άλλες υπηρεσίες έδειξε ότι στη Ζάκυνθο 61 από τους εισπράττοντες επίδομα τυφλότητας έχουν ταυτόχρονα δίπλωμα οδήγησης και ήδη εξετάζεται ο χρόνος απόκτησης και χρήσης του σε σύγκριση με την καταβολή του προνοιακού επιδόματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες έχει εντοπιστεί και επαγγελματίας οδηγός αλλά και ένας κυνηγός, ενώ στο στόχαστρο των διώξεων έχουν μπει και οι αρμόδιοι υπάλληλοι κάποιων υπηρεσιών.
Η επενεξέταση των δικαιούχων στη Χίο μείωσε κατά 57% τον αριθμό όσων μπορούν να εισπράττουν το επίδομα. Ανάμεσα στις εντυπωσιακές υποθέσεις που έστειλαν τα ταμεία στην Εισαγγελία συγκαταλέγονται: Η περίπτωση του γιου μιας συνταξιούχου δικηγόρου, η οποία 6 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992.
 Ο θάνατός της δεν δηλώθηκε στο Ταμείο Νομικών, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια. Για το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ το Ταμείο έχει προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος του συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος όμως δεν ανευρέθηκε στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο κέντρο της Αθήνας.
 Το αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλεται μήνυση, ενώ σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στον λογαριασμό της.
 Δύο συνταξιούχοι υπάλληλοι (ο ένας στρατιωτικός) συνελήφθησαν πρόσφατα με την κατηγορία της απάτης κατ' εξακολούθηση γιατί συνέχισαν να εισπράττουν συντάξεις χηρείας μετά τον θάνατο των συζύγων τους, αφού λησμόνησαν να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι στο μεταξύ είχαν ξαναπαντρευτεί και συνεπώς δεν δικαιούνταν να εισπράττουν σύνταξη χηρείας.
Καταλογίστηκε σε βάρος τους ποσό 172.155 € με τους νόμιμους τόκους και διεκδικείται η άμεση επιστροφή τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε βάρος τέως υπαλλήλου κομβικής οικονομικής υπηρεσίας, που φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις συντάξεων - μαϊμού και η οποία περνά από «κόσκινο» με τη συνδρομή και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος κίνησε επιπλέον το ενδιαφέρον των αρμοδίων, γιατί, ενώ είχε συνταξιοδοτηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, συνέχιζε να πηγαίνει στο γραφείο της προσφερόμενη οικειοθελώς να διεκπεραιώνει υποθέσεις αμισθί. Στοιχεία για εκκρεμείς ποινικές δίκες το φθινόπωρο σε Εφετεία της Αθήνας, της Λάρισας, κ.λπ. έστειλε στις εισαγγελικές αρχές και ο ΟΑΕΔ για υποθέσεις που αφορούν κακουργηματικές ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες κ.λπ.
Στη σχετική αναφορά ο οργανισμός διαβιβάζει και στοιχεία μηνυτήριων αναφορών και δικογραφιών που εκκρεμούν και σε βάρος υπαλλήλων του, αλλά και παράνομων δικαιούχων Ελλήνων αλλά και πολλών αλλοδαπών για παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων, κ.λπ. όπου συμπεριλαμβάνονται και κατηγορίες για κλεμμένες ή πλαστές άδειες διαμονής, παράνομα επιδόματα μητρότητας κ.λπ.
 Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το ΙΚΑ και για αχρεώστητη καταβολή συντάξεων μετά από εικονική ασφάλιση -όπως διαπίστωσε- σε 54 άτομα σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις σε περιφέρεια της Θράκης. Ο οργανισμός γνωστοποίησε προς τις εισαγγελικές αρχές ότι προχώρησε σε ακύρωση των ημερών ασφάλισης, αφού δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση, ενώ τα επικολληθέντα ένσημα δεν προέρχονταν από νόμιμη αγορά.
Ταυτόχρονα διέκοψε την καταβολή των συντάξεων και κίνησε διαδικασίες για επιστροφή των ποσών.
Πηγή: "Έθνος της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: