Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ρυθμίσεις ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά

Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ως και τα 99 χρόνια... χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών υπό κατάσχεση για ορισμένη περίοδο.
Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν πλέον το ποσό των 40 δισ. ευρώ κι έτσι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προχωρούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις που θα «ελαφρύνουν» όσους δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους.
 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις τράπεζες, είναι:

 • Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων μέχρι και τα 99 χρόνια, από 40 που είναι σήμερα,αφού μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί κατά 50% η μηνιαία δόση,
 • Η επιμήκυνση αυτή να γίνει χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για νέα σύμβαση,
 • Η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της υπό κατάσχεσης κατοικίας του για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης να μπορεί να νοικιάσει την κατοικία για τρία χρόνια και στη συνέχεια να υπάρχει η προοπτική επαναγοράς με νέο δάνειο και νέους όρους. Το ποσό του ενοικίου σε αυτήν την περίπτωση, θα καθορίζεται με τα δεδομένα της αγοράς και σε ύψος ίσως και χαμηλότερο.
 Όπως και να έχει τα σενάρια αυτά θα πάρουν «σάρκα και οστά» σύντομα, αφού οι τράπεζες αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα καθώς βλέπουν τις επισφάλειες στα στεγαστικά να έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό του 17%, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων.
 Ηδη οι τράπεζες τον προηγούμενο χρόνο είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περισσότερων από 690 χιλιάδες δανείων –αριθμός που ξεπέρασε τα 800 χιλιάδες δάνεια το πρώτο 6μηνο του 2012.
Όμως σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
 Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστέρηση από 90 ημέρες και πάνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

 Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: