Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Επικρίσεις για το δημοψήφισμα από τα ξένα ΜΜΕ

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου εξεφώνησε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τις λέξεις «δημοψήφισμα» και «ψήφος εμπιστοσύνης» ξεκίνησε μία αλυσιδωτή πολιτική αντίδραση με αβέβαιη κατάληξη.
Όλη η αντιπολίτευση ζητά εκλογές.
Όσες πιθανότητες έχει η περίπτωση η κυβέρνηση να καταφέρει να φθάσει στο δημοψήφισμα, άλλες τόσες είναι και οι πιθανότητες πτώσης και πρόωρων εκλογών. Με ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να σημαίνουν για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.
Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν πρωτοσέλιδη είδηση την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times.
«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”
Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”
«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”.
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει πως «η ευρύτερη συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα».

Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο Reuters με τίτλο που μιλά για «πολιτικό ρίσκο» αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απειλεί την Ευρωζώνη με μία νέα φάση στην κρίση χρέους, εξαιτίας της ξαφνικής απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος.

Παραίνεση προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, ενώ γίνεται λόγος για τον "τρόμο" που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα!

Η Βρετανική Guardian αναφέρει την είδηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και θυμίζει πως πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που θα γίνει μετά το 1974 όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας μετά την λήξη της δικτατορίας.
ΠΗΓΗ: Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: