Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Άδειες για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ «βγάζει στο σφυρί» η Άγκυρα!

Νέα »χοντρή» πρόκληση επιχειρεί η ‘Αγκυρα με δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές που κάποιες από αυτές τουλάχιστον είναι εντός της ελληνικής ΑΟΖ -υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου!.
 Οι παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο »αποφάσεις», είχαν ληφθεί στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2012 και με »κουτοπονηριά» επιλέχτηκε η δημοσίευσή ους στο ΦΕΚ μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα με προφανείς στόχους αλλά και για να θερμάνουν τα νερά λόγω της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου -Ισραήλ.

 «Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχετικά με τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.
 Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

 Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις της χώρας μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.
 Καταλήγει δε, σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Παρόμοια κίνηση είχε κάνει η ‘Αγκυρα και το 2009 αλλά δεν της »βγήκε» λόγω της ελληνικής αντίδρασης που βρήκε και άλλους υποστηρικτές.
http://www.prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: