Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Νέα πρόκληση από τα λαμόγια της βουλής: 10 εκατ. έκτακτη χρηματοδότηση στα κόμματα ενόψει εκλογών!!

Παρά την αυτονόητη εισήγηση να μειωθούν -λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης- τα έκτακτα κονδύλια που προβλέπει ο νόμος να λάβουν τα κόμματα εν όψει των εκλογών, η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αποφάσισε να μην αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με το 2009!

Δηλαδή οι έξι σχηματισμοί που ήδη εκπροσωπούνται τη Βουλή και την Ευρωβουλή (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι) να λάβουν εκτάκτως κάπου 10 εκατομμύρια ευρώ, (22 τοις χιλίοις του προϋπολογισμού), τα οποία και θα τους διανεμηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα βάσει των ποσοστών τους στις τελευταίες εκλογές.

Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει περίπου 4 εκατ. ευρώ, η Ν.Δ. 3,4 εκατ. ευρώ, το ΚΚΕ 750.000 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 560.000 κ.ο.κ.Στο ποσό αυτό μάλιστα πρέπει να προστεθούν θεωρητικά και τα επιπλέον 6 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στον διαφημιστικό χρόνο τον οποίο η ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια υποχρεούνται να διαθέσουν στο σύνολο των 10 κομμάτων που έχουν πλέον βουλευτική εκπροσώπηση.


Κατόπιν τούτων, είναι αξιοσημείωτο ότι χθες υπήρξαν και εκπρόσωποι που ζήτησαν τα 10 εκατ. να καταβληθούν πριν από τις εκλογές και τα κόμματα να μην λάβουν προκαταβολικά «μόνον» το 60%, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Αλλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης το αρνήθηκε, επικαλούμενος την πιστή τήρηση του νόμου!!

Την ίδια απάντηση άλλωστε έδωσε εξηγώντας και τη μη μείωση του συνολικού ποσού και επιρρίπτοντας έτσι εμμέσως στα κοινοβουλευτικά κόμματα την ευθύνη για το ότι θα μπορούσαν -αν αισθάνονταν την ανάγκη- να αλλάξουν τον νόμο και να λάβουν σαφώς μικρότερα κονδύλια…


Στη χθεσινή διακομματική μετείχαν και οι εκπρόσωποι των 4 νέων κομμάτων που μετέχουν για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές, αλλά ήδη εκπροσωπούνται στη Βουλή (Ανεξάρτητοι Ελληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά, Κοινωνική Συμφωνία).

Γεγονός που προκάλεσε πολλές ερωτήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων τους, οι οποίοι ζήτησαν από τον Γιαννίτση να διευκρινίσει υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα 6 κόμματα που τα «δικαιούνται» και κυρίως αν αυτά έχουν τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν.

Επαρκείς απαντήσεις για τα θέματα αυτά δεν δόθηκαν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Χρ. Ζώη που εκπροσώπησε τους Ανεξάρτητους Ελληνες.


kathimerini.gr

Αναδημοσίευση από 24GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: