Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έκτακτος ειδικός φόρος σε όλα τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ

Θα ανέρχεται από 0,5 ευρώ και θα φτάνει τα 10 ευρώ ανά τ.μ.
- Κόβεται ένας μισθός από τους αιρετούς άρχοντες
- Έκκληση στους εφοπλιστές να βοηθήσουν

«Είμαστε σε πόλεμο τα χρήματα αυτά είναι για την άμυνα της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα νέα μέτρα σημειώνοντας ότι αν είχαν αποδώσει τα μέχρι τώρα μέτρα δεν θα χρειαζόταν η κυβέρνηση να καταφύγει σε ένα ακόμα τέλος για να στηριχθεί και να περάσει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Κατ ουσία ο Γ.Παπανδρέου δεν έκρυψε ότι η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση την λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για επικυρώσει την απόφαση του Ιουλίου για νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , είναι ακριβώς ένα εισπρακτικό μέτρο άμεσης απόδοσης. προκειμένου όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών να συλλέγουν άμεσα νέα κονδύλια. Το τέλος στα ακίνητα θα είναι μεσοσταθμισμένο και θα ξεκινά από 0,5 ευρώ και θα φτάνει τα 10 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος το νέο τέλος θα εφαρμοστεί αφού ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία πλέον επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες χρειάζεται όμως ένας μηχανισμός άμεσης απόδοσης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ,όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος,υπάρχουν σοβαρές υστερήσεις στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ και το 2010 ήταν 11,2 δισ. ευρώ.

Το 2011 θα είναι στα 1,8 δισ. ευρω. Αυτό σημαίνει όπως είπε ο υπουργός οικονομικών ότι « εάν εφαρμόσουμε τους στόχους το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ».

Ο κ.Βενιζέλος διέψευσε τις φήμες για την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και επανέλαβε ότι δεν είναι είναι οργανωμένη σπέκουλα που αφορά το ευρώ τονίζοντας «είμαστε σε επαφή με τον επίτροπο Όλι Ρεν - Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία μας με την Τρόικα.


Η στάση ορισμένων κρατών μελών είναι το πρόβλημα μας. Όχι η Τρόικα. Για παράδειγμα άλλα κράτη δέχονται πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό τους, ή προβλήματα με τις τράπεζες τους, κι έτσι μεταφέρονται αυτά τα προβλήματα στην ευρωζώνη».

Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε περικοπή ενός μισθού από όλους τους αιρετούς άρχοντες απόφαση η οποία δείχνει την ακραία θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Είναι φανερό ότι οι κινήσεις πλέον της κυβέρνησης είναι «απεγνωσμένες». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως ανακοίνωσε ο κ.Βενιζέλος ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο «για να διερευνηθεί με ποιο τρόπο μπορούν οι έλληνες εφοπλιστές να μετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας».

Τέλος ανακοινώθηκε ότι θα ψηφιστεί νωρίτερα εφέτος ο προϋπολογισμός του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί 3 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: