Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες

Τέλος δεν έχουν οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα.
Μετά το ηλεκτροσόκ που προκάλεσε η κυβέρνηση σε περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με την υιοθέτηση όμως ενός νέου συστήματος, το οποίο πάντως θα "φουσκώσει" ούτως ή άλλως τον "λογαριασμό" του έκτακτου τέλους που θα πληρωθεί το 2012 και παράλληλα θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που εξετάζεται προβλέπει την προσαρμογή τους στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με αλλαγές στους συντελεστές των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.
"Με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα δούμε συνολικά τη μεταχείριση των ακινήτων" δήλωσε χθες υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Παράθυρο"
Αν και ο υπουργός απέκλεισε ευθέως μια άμεση αύξηση αντικειμενικών αξιών, άφησε ανοικτό "παράθυρο" για τη σημαντική άνοδό τους μέσα στο 2012.
Ειδικότερα υπογράμμισε πως:
Η αξία των ακινήτων είναι ένα τρισεκατομμύριο... Σε αυτό το ένα τρισεκατομμύριο, όμως, υπάρχει και πολύ μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής. Μόνο η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών αξιών και πραγματικών αγοραίων αξιών δείχνει το μέτρο του συσσωρευμένου προϊόντος μιας παραοικονομικής δραστηριότητας. Διότι αν το προϊόν αυτό είχε φορολογηθεί με 10% και απέδιδε 100 δισ. ευρώ, λόγω πραγματικών αξιών, και φορολογήθηκε στο 5% λόγω της διαφοράς των αντικειμενικών αξιών που είναι μικρότερες από τις πραγματικές τιμές, υπάρχουν 50 δισ. ευρώ που ποτέ δεν εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από τις μεταβιβάσεις κάθε είδους και τις υπεραξίες.
Με το εθνικό φορολογικό σύστημα θα δούμε συνολικά τη μεταχείριση των ακινήτων. Τη μεταχείριση των ακινήτων τη βλέπουμε και με το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και άλλων παρόχων.
Αναδημοσίευση από: ΕΘΝΟΣ. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: