Συνολικές προβολές σελίδας
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Τι σημαίνει "επιλεκτική χρεοκοπία"
Με το που άκουσαν οι περισσότεροι την έκφραση επιλεκτική χρεοκοπία να βγαίνει από το στόμα του υπουργού Οικονομικών,
το πρώτο ερώτημα που τους ήρθε στο μυαλό ήταν, μήπως πρέπει να σηκώσω τις λιγοστές μου οικονομίες από την τράπεζα;
Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» Σίγουρη απάντηση για αυτό όσο και αν το ψάξαμε δεν μπορεί να σας δώσει κανείς. Μάλλον θα το διαπιστώσετε στην πράξη.
Σύμφωνα πάντως με την ερμηνεία της κυβέρνησης, «η επιλεκτική χρεοκοπία αποτελεί απλά έναν όρο με τον οποίοι οι διεθνείς οίκοι αξιολογούν τα ομόλογα και δεν αποτελεί πραγματική πτώχευση μιας χώρας».
Επί της ουσίας, εάν τα ελληνικά ομόλογα γίνουν σκουπίδια χωρίς αντίκρισμα πληρωμής, ούτως ή άλλως έτσι αντιμετωπίζονται και τώρα, και οι τράπεζες εξακολουθήσουν να μην μπορούν να δανείζονται από άλλες τράπεζες, και αν στο πρόβλημα αυτό προστεθεί και η αδυναμία των δανειστών μας να καταλήξουν σε νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, τότε μάλλον, οι τράπεζες θα κλείσουν τις κάνουλες χρηματοδότησης και η αγορά θα στεγνώσει από χρήμα. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης θα είναι απολύσεις και λουκέτα.
Το κρίσιμο σημείο είναι η διάρκεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Στην δική μας περίπτωση, μας την επιβάλει η ευρωζώνη και την επισημοποιήσουν στις αγορές οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Αυτά όλα θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εάν ο Ευρωπαίοι δεσμευόντουσαν για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών όχι μόνο του δημοσίου, άλλα όλους χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Γιατί καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»;
Μια χώρα μπαίνει σε αυτό το καθεστώς όταν δεν εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως εξακολουθεί να πληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.
Ποιος την αποφασίζει;
Στην δική μας περίπτωση, την απόφαση αυτή θα την πάρουν οι ισχυροί της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει μεν ελληνικά ομόλογα, αλλά ούτε που θέλει να ακούει αυτήν την λέξη, γιατί δεν θέλει να καταλήξει με «σκουπίδια» στα χέρια. Επί της ουσίας, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης κρίνουν πως η χώρα μας βρίσκεται σε «επιλεκτική χρεοκοπία» η ΕΚΤ, δεν θα παρέχει ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες με την εγγύηση ομόλογων.
Καλά όλα αυτά για εμάς τι σημαίνουν;
Το τι σημαίνουν για την τσέπη μας εξαρτάται κατά πολύ από την χρονική διάρκεια.
Εάν διαρκέσει για λίγους μήνες, τότε κατά πάσα πιθανότητα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί σημαντικά και μάλλον θα γλιτώσει τις μεγάλες συνέπειες και η πραγματική.
Εάν όμως η περίοδος είναι μεγάλη, τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανειστούν και θα μας δανείζουν ακριβότερα ή καθόλου. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και στις εισαγωγές καθώς δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. Στην αγορά δεν θα κυκλοφορούν κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν και θέσεις εργασίας θα χαθούν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου