Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

«Κληρώνει» σήμερα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Ποιό είναι το επικρατέστερο σενάριο
Σήμερα αναμένεται να αποσαφηνισθούν πολλές από τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.
 Οι βασικές παράμετροι του νέου φόρου θα εξετασθούν αρχικά σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, στις 15:30, στο υπουργείο Οικονομικών, και εν συνεχεία το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 18:00. Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με τον κ. Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση (Α. Παναγόπουλος και Απ. Βεζυρόπουλος από τη Ν.Δ., Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης, Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ), αναμένεται να κλειδώσουν την καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως θα μειωθεί κατά 1.000.000 ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από το Σεπτέμβριο θα κληθούν να καταβάλουν το φόρο.

 Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, κ.α., ανεξάρτητα από το εάν είναι ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή όχι.
 Η κλίμακα για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα είναι διαφορετική, ενώ ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα ισχύσει για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου (ενδεχομένως να καθορισθεί σε δεύτερο χρόνο και να ισχύσει από το 2014).
 Ο νέος φόρος, που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ, θα έχει για τα φυσικά πρόσωπα 5 ή 7 κλιμάκια, με τον ανώτερο συντελεστή να ξεπερνά πιθανότατα το 1,5% για πολύ μεγάλες αξίες (π.χ. 10 εκατ. ευρώ), και τον αρχικό συντελεστή να αναμένεται να ξεκινά από το 0,1% για περιουσίες αξίας 50.001 έως 70.000 ευρώ.
 Έτσι, ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές, που οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές και η περιουσία τους δεν έχει αξία άνω των 50.000 ευρώ, μετά το Σεπτέμβριο 2013 δεν θα πληρώνουν φόρο για το ακίνητο τους. Σημειώνεται πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες καταβάλουν κανονικά σήμερα το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων.
 Για παράδειγμα, ακίνητο επιφάνειας 50 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 501- 1.000 ευρώ, παλαιότητας έως 4 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 250 ευρώ.
Με τον ενιαίο φόρο δεν θα πληρώνει τίποτα. Κερδισμένα είναι και τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθώς, λόγω του ατομικού αφορολογήτου, θα εξαιρεθούν από το φόρο. Αλλά και στην περίπτωση, που ξεπερνούν το αφορολόγητο, οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που έχουν σήμερα με το χαράτσι. Για παράδειγμα, ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, παλαιότητας έως 15-19 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 550 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο, θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ.
 Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων εκτιμάται πως θα πλήξει τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες και κυρίως τα αγροτεμάχια, φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, οι οποίοι θα βρεθούν να πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που κατέβαλαν με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων, αλλά και κατόχους περιούσιας άνω των 4 εκατ. ευρώ, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες επιβαρύνσεις σε σχέση με αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: