Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Εντυπωσίασε η όπερα "La traviata" από την Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς χθες στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΚΡΥΑΣ" ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Η χθεσινή ημέρα των εκδηλώσεων εντυπωσίασε και κατέπληξε το πλήθος που κατέκλυσε κυριολεκτικά το θέατρο της Κρύας.
 Η κρατική συμφωνική ορχήστρα Vratza από την Βουλγαρία, υπό την διεύθυνση Dimitar Panov, η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς υπό την διεύθυνση Todor Kabakchiev, παρουσίασαν καπληκτικά την La traviata του Verdi.
Στο πιάνο ήταν η Κατερίνα Μπότση, στην αφήγηση ο Βασίλης Τσακίρογλου και σολίστ οι : Κάβουρας Ιωάννης, Κουτελιέρης Ζαφείρης, Πωλάτου Σταυρούλα, Κωνσταντάκη Ελένη, συγκλονιστική η ερμηνεία του Reutov Vladimir και της Κατερίνας Κώτσου.
H συναυλιακή όπερα εμπνευσμένη από τη τραγική μοίρα ενός έρωτα, κατάφερε να καθηλώσει το κοινό που χειροκροτούσε ασταμάτητα για τέσσερα λεπτά.
 «Γιατί άραγε αυτό που κάνει την ευτυχία του ανθρώπου να πρέπει να γίνεται και η πηγή της δυστυχίας του;»

(Τα Πάθη του νεαρού Βέρθερου, Γκαίτε).
Από αυτές τις σκέψεις βασανίζεται ο νεαρός Βέρθερος σε μία από τις επιστολές του μυθιστορήματος του Γκαίτε που ενέπνευσαν ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό. Ο Βέρθερος έγινε σύμβολο των δεινών του έρωτα.
 Όπως και η Βιολέτα Βαλερύ, η ηρωίδα στην Τραβιάτα έζησε ένα άτυχο πάθος. Ο έρωτας είναι για την Βιολέτα «σταυρός και ηδονή» (croce e delizia) (2) και αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στην Αγάπη και στο Θάνατο γίνεται η κινητήρια δύναμη του δράματος. Στην Τραβιάτα (= η παραστρατημένη) εξιστορείται η θλιβερή ιστορία της νεαρής εταίρας που θυσιάζεται για να λυτρώσει τον αγαπημένο της.
 Γράφτηκε αρχικά με τη μορφή νουβέλας, έγινε θεατρικό έργο, στη συνέχεια όπερα και τον 20ό αιώνα ενέπνευσε σημαντικές ερμηνείες στον κινηματογράφο και έδωσε έναυσμα για τη συγγραφή άλλων θεατρικών έργων και μπαλέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: