Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της Alco για το Νewsit: Στο 6,4% το Ποτάμι – Παίρνει ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – Μπροστά 1% ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.

Το "Ποτάμι" κλείνει την ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία
- Μόλις το 1,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πηγαίνει προς το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη
- Ακόμη και στις ευρωεκλογές το 61% δηλώνει πως θα ψηφίσει με γνώμονα τα εσωτερικά ζητήματα
- Τι απαντούν οι ψηφοφόροι για το ποιός είναι πιο αξιόπιστος ανάμεσα σε Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα
 - Η δημοσκόπηση της ΑLCO για το ΝewsIt είναι πανελλαδική σε δείγμα 1.000 ατόμων
- ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
 Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η κίνηση του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος με την ονομασία "Το Ποτάμι", αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του NewsIt που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα σε δείγμα 1.000 ατόμων.
 Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της κίνησης του Σταύρου Θεοδωράκη “Το Ποτάμι” συγκεντρώνει ρεαλιστικά ποσοστά,
ενώ φαίνεται πως αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς "Το Ποτάμι” κλείνει την ψαλίδα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία με την αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρεί όμως το προβάδισμα.
 Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο 20%, με τη διαφορά να φτάνει στο 0,9%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO η διαφορά ήταν στο 1,4%, γεγονός που δείχνει πως το Ποτάμι μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με τα ποσοστά της όμως να συρρικνώνονται και να φτάνουν στο 6,9%. Και εδώ έρχεται η έκπληξη καθώς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη συγκεντρώνει ποσοστό 5,7% και είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 4%, το ΠΑΣΟΚ “γκρεμίζεται” στο 3,8%, η ΔΗΜΑΡ στο 2,8%, οι Οικολόγοι στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών δηλώνει πως θα απέχει το 7,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι σε υψηλά ποσοστά φτάνουν στο 13,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές με αναγωγή στα έγκυρα: Ν.Δ. : 22,3% ΣΥΡΙΖΑ: 23,3% ΠΑΣΟΚ: 4,2% ΑΝ.ΕΛ: 4,5% ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,7% ΔΗΜΑΡ: 3,1% ΚΚΕ: 5,8% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 1,7% ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2% ΠΟΤΑΜΙ: 6,4% ΑΛΛΟ: 4,6% ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 15,2% Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι από που αντλεί τα ποσοστά του το Ποτάμι. Από τη δημοσκόπηση της ALCO για το NewsIt, φαίνεται πως "Το Ποτάμι” αντλεί τις ψήφους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 12,8% και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 12,1%. Μεγάλο ποσοστό ψήφων λαμβάνει και από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 8,1%, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,7%. Πολύ μικρές είναι οι διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 1,9% και από το ΚΚΕ μόλις στο 1,1%. Στα εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι πως ούτε ένας ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής δεν φεύγει για να ακολουθήσει το Ποτάμι.
 Γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς
 Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται πως έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αρνητικών απόψεων, αλλά και τα υψηλότερα θετικών απόψεων.
 Συγκεκριμένα, πρώτος σε θετικές γνώμες είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 29%, ενώ η αρνητική γνώμη φτάνει στο 63%. Αντίστοιχα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 28%, ενώ οι αρνητικές βρίσκονται σε ποσοστό 60%. Ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε ποσοστό 84% και τον ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ποσοστό 81%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις λιγότερες θετικές γνώμες σε ποσοστό 8% .
 Σε βαθμό αξιοπιστίας ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άντρες που διεκδικούν την πρωθυπουργία, πρώτος με ποσοστό 38% έρχεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα όμως ο πρωθυπουργός είναι μπροστά με 33%, ενώ ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 25%. Μπροστά είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 31% και στην ερώτηση ποιός μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με ποσοστό 23%, ενώ και εδώ πρώτη επιλογή με 38% είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Στην ερώτηση πως θα διαμορφώνονταν τα πράγματα στη χώρα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 19% θεωρεί πως θα ήταν καλύτερα, ενώ η πλειοψηφία σε ποσοστό 34% θεωρεί πως θα ήταν όλα τα ίδια. Ένα σημαντικό ποσοστό 29% θεωρεί πως τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν χειρότερα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές
 Μπορεί οι Ευρωεκλογές να διεξάγονται για την εκπροσώπηση της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά αυτό δεν φαίνεται πως έχει αποτυπωθεί στην κουλτούρα του Έλληνα. Κι αυτό φαίνεται γιατί οι Έλληνες σε ποσοστό 61% θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με γνώμονα τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και μόλις το 19% θα ψηφίσει για την Ευρώπη. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 43% θα δώσει την ψήφο του προκειμένου να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση, ενώ το 29% για να την ενισχύσει αντίστοιχα.
Πηγή: ΝewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: