Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Αποκαλυπτικός ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της παγκόσμιας έκδοσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στο χθεσινό τους φύλλο:
«Η περισσότερη βοήθεια προς την Αθήνα κάνει κύκλο και ξαναγυρίζει στην Ευρώπη»!
 Διαφωτιστικός και ο τίτλος του ίδιου θέματος στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας:
 «Η Αθήνα ούτε καν βλέπει πλέον τις περισσότερες από τις πληρωμές διάσωσής της»!
 Ακρως επεξηγηματικός και ο υπότιτλος: «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ως προς την τρόικα, γιατί η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της»!
 Με τρεις τίτλους, η αμερικανική εφημερίδα τίναξε στον αέρα το παραμύθι ότι δήθεν με τα λεφτά της τρόικας πληρώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις δύο χρόνια τώρα μισθούς και συντάξεις και αποκάλυψε στους ανά την υφήλιο αναγνώστες της το παιχνίδι που παίζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ στις πλάτες των Ελλήνων.

 «Σχεδόν τίποτα από τα χρήματα (σ.σ. των δανείων) δεν πηγαίνει στην ελληνική κυβέρνηση για να πληρώνει ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, τα χρήματα κυλούν κατευθείαν πίσω στις τσέπες της τρόικας», αναφέρει ευθύς εξαρχής το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, η οποία στη συνέχεια προσθέτει:
«Ετσι λοιπόν τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ της ευρωπαϊκής διάσωσης που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετούν κυρίως μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας, ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει... Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της - εκτός από εκείνα που οφείλει στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ».
 «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ως προς την τρόικα, γιατί η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της» δηλώνει στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Τόμας Μάγιερ, ανώτερος σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ στη Φρανκφούρτη.
 «Παράλογη» χαρακτηρίζει την κατάσταση η εφημερίδα. «Οι ευρωπαϊκές αρχές δανείζουν στην πραγματικότητα στην Ελλάδα χρήματα για να μπορεί η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα χρήματα που δανείζεται από αυτές» γράφει. «Στέλνεις τα χρήματα και τα αποκαλείς «δάνειο».
Στη συνέχεια τα παίρνεις πίσω και τα αποκαλείς «τόκους»» δηλώνει και ο Στεφάν Ντεό, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων τοποθετήσεων κεφαλαίων του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS στο Λονδίνο.
 Οι Αμερικανοί δεν παραλείπουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους και για το παιχνίδι που παίζει εις βάρος της χώρας μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ήταν το κύριο στήριγμά μας αυτές τις δύσκολες εποχές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Τα ελληνικά ομόλογα είναι μια επικερδής επένδυση για την ΕΚΤ όσο η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει τοκοχρεολύσια» γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και εξηγούν γιατί:
«Η ΕΚΤ εξαίρεσε τον εαυτό της από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους (σ.σ. το γνωστό «κούρεμα» του PSI). Τα ελληνικά ομόλογα ήταν ήδη αντικείμενο αγοραπωλησίας με μεγάλη έκπτωση όταν η ΕΚΤ άρχισε να τα αγοράζει» οπότε, καθώς πληρώνεται στο ακέραιο την ονομαστική αξία των ομολόγων που αυτή έχει αγοράσει 20%, 30% ή και ακόμη φθηνότερα, τα κέρδη της είναι τεράστια.
Η ΕΚΤ δηλαδή «γδέρνει» την Ελλάδα, την οποία υποτίθεται ότι βοηθά! «Μερικοί που γνωρίζουν την κατάσταση λένε ότι η τρόικα προσπαθεί να ασκήσει οικονομική πίεση στην Ελλάδα για να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μαζέψει φόρους από μια ολοένα και περισσότερο ρημαγμένη οικονομία» υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα. Εχει απόλυτο δίκιο.
 Επισημαίνει επιπλέον ότι από τα χρήματα των δανείων που έχουν κατ' όνομα δοθεί στη χώρα μας, μέχρι τώρα «μόνο μια μικροσκοπική φέτα έχει ξοδευτεί για σχέδια που αποσκοπούν να δώσουν κίνητρα στην αναιμική οικονομία». Καιρός ήταν μια σοβαρή εφημερίδα με διεθνή απήχηση να παρουσιάσει την πραγματική ουσία της πολιτικής που ασκούν η Γερμανία και η ΕΕ απέναντι στη χώρα μας... ΡΟΪΤΕΡΣ: «Εκβιάστε τους Ελληνες!»
 ΩΜΟ και κυνικό ήταν το άρθρο του Χιούγκο Ντίξον, υπευθύνου του τμήματος άρθρων γνώμης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, το οποίο δημοσιεύθηκε στη «Χέραλντ Τρίμπιουν» τη Δευτέρα. «Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει στον γκρεμό. Μόνο τότε η χώρα θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να συνεχίσει το σκληρό πρόγραμμα που απαιτείται για να την κάνει να στρίψει προς άλλη κατεύθυνση» γράφει αρχίζοντας το άρθρο του.
 «Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει πιθανώς να πάψουν να δίνονται τα χρήματα διάσωσης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τράπεζες!... Αν κλείσει η πρώτη βρύση, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αν κλείσει η δεύτερη βρύση, οι τράπεζες θα ξεμείνουν από ρευστό σε λίγες μέρες» προτείνει.
 Συγχαρητήρια!
 Αναδημοσίευση από 24GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: