Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Εκλογές 2012: Είκοσι δύο κόμματα και συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο μας

Είκοσι δύο κόμματα και συνδυασμοί θα λάβουν τελικά μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Η επίσημη ανακήρυξη των κομμάτων ολοκληρώθηκε - όπως απαιτεί η σχετική νομοθεσία - από τον Άρειο Πάγο.
 Σύμφωνα με απόφαση του Α’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν ανακηρύχθηκαν τα κόμματα:
α) Λευκό,
β) ΕΛΚΣΙ (Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας,
 γ) ΠΑΜΕ στο ΓΕΣΕΕΠ και
δ) Έλληνες (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση) γιατί αν και είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εκλογικών συνδυασμών.
 Επίσης, δεν ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί κομμάτων
α) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη,
β) Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία και
 γ) Ελληνικό Όραμα, γιατί υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις εκπρόθεσμα.
 Επίσης δεν ανακηρύχθηκε το κόμμα Δημοβούλιο Πολιτών–Ελληνική Συμπολιτεία με (άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη, ύστερα από τη δήλωση παραίτησης του νομίμου εκπροσώπου του.
 Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ανακηρύχθηκε ο Αθανάσιος Δασκαλόπουλος ως μεμονωμένος υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών χωρίς το όνομα «Τυραννομάχοι», δεδομένου ότι δεν έχει ιδρύσει κόμμα με το όνομα αυτό.
 Μετά από δικές τους δηλώσεις ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές, το Α’ Τμήμα Αρείου Πάγου δεν ανακήρυξε την Άννα Σαμιώτου (για την β’ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία) και τον Κυριάκο Κοζάρη (στον Έβρο με τον ΛΑΟΣ).
 Όλα τα υπόλοιπα κόμματα και οι συνδυασμοί ανακηρύχθηκαν με βάση τις δηλώσεις υποψηφιότητάς τους, που είχαν καταθέσει στον Άρειο Πάγο την περασμένη εβδομάδα.
Αναλυτικά τα κόμματα που υπέβαλαν αιτήσεις:

1) Νέα Δημοκρατία (Α. Σαμαράς)
2) Σύριζα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ. Τσίπρας)
3) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Ευ. Βενιζέλος)
4) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος)
 5) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αλ. Παπαρήγα)
6) Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης)
7) Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)
8) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης)
 9) Λευκό (Κων. Ντάλιος)
10) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (21μελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή)
11) ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας)
12) Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης)
13) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης)
14) Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ. (Θεοδ. Κυραγιάννης)
15) Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος
16) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης)
17) "Παναθηναϊκό Κίνημα" (ΠΑΝ.ΚΙ.) (Γ. Μπέτσικος)
18) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης)
 19) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Διοικ. Επιτροπή πρ. Ραφ.-Ανδρ. Παππάς)
20) Οικολόγοι Πράσινοι (6μελής εκτελεστική επιτροπή)
21) Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπδόπουλος)
22) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης)
23) Ελλην. Ε.Σ. (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση),(Δ.Μιχάκης)
24) "Δημοβούλιο Πολιτών"-Ελληνική Συμπολιτεία με ('Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη (Γ. Κόκκας) (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων),
25) "Δημιουργία, ξανά!" (συνασπισμός των κομμάτων Δημιουργία Ξανά, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) (Γλ.-Αβ. Τζήμερος-Σ. Μάνος-Γρ. Βαλλιανάτος)
26) ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός) (4μελής διοικούσα επιτροπή)
 27) Τυραννομάχοι (Αθ. Δασκαλόπουλος) (μεμονωμένος υποψήφιος).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολιτικής αθλιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον πόνο των καρκινοπαθών, για να χτυπήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ.

Στην προηγούμενη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καμία από τις σημαντικές αλλαγές στον χώρο της υγείας. Για τη μείωση της σπατάλης, για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με κόστος αντίστοιχο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πίσω όμως από κάθε αλλαγή στο χώρο της υγείας, ξεσπάει ένας σκληρός πόλεμος συμφερόντων που θίγονται και ταλαιπωρούν τους πολίτες στην πρώτη εφαρμογή των νέων θεσμών. Έτσι είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με το ΕΣΥ. Τώρα, με τον ΕΟΠΥΥ.
Το πρόβλημα με τη ροή των φαρμάκων των καρκινοπαθών λύθηκε οριστικά.

Σε πείσμα συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, που προσπάθησαν να φορτώσουν το δικό τους πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Συμβαίνει όμως τις μέρες αυτές και κάτι άλλο πρωτοφανές και απαράδεκτο.

Ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση, επαγγελματικές ομάδες κινητοποιούνται για τα συμφέροντά τους και κρατούν ομήρους τους πολίτες που ταλαιπωρούν, παρ’ ότι ξέρουν ότι την περίοδο αυτή με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο αν υπάρχει πολιτική αλλά και κοινωνική και συνδικαλιστική ευθύνη.
Το μείζον όμως θέμα πίσω από όλα αυτά είναι η ίδια η σημασία και η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.

Αυτοί που οικοδομούν την πολιτική τους στη λογική της λεγόμενης «μονομερούς καταγγελίας» της δανειακής σύμβασης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της σύμβασης και κυρίως να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις. Δόσεις που είναι ζωτικές για τη λειτουργία του κράτους, για την υγεία, για την παιδεία, την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Αυτό που γίνεται τώρα στο χώρο της υγείας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου, στο οποίο κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες.

Εδώ φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στον δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό της λεγόμενης «μονομερούς καταγγελίας» και στην υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική της αναθεώρησης των όρων της σύμβασης που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, ενώ όμως εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της, με την Ελλάδα σταθερά μέσα στην Ευρώπη, σταθερά μέσα στο ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν έχω συνειδητοποιήσει ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα του Σύριζα αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυτό το οποίο επισημαίνεται και από τον κ. Α. Τσίπρα και από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη (London Scholl Of Economics) είναι ότι στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας θα γίνει προσπάθεια επανακρατικοποίησης τους εάν φυσικά υπάρχουν τα χρήματα.

Επιπρόσθετα σε άλλες επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει υψηλό ποσοστό μετοχών (ΔΕΗ -ΕΛΠΕ) θα κληθούν επενδυτές από το εξωτερικό (πχ Γερμανία, Ρωσία ,Κίνα) και από κοινού με το κράτος θα δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα τα οποία θα εξελίξουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.
Ας τα δούμε ένα - ένα.

Ας ξεκινήσουμε από τον ΟΤΕ. Το Δημόσιο κατέχει το 5% των μετοχών και η Γερμανοί της Ντοιτσε Τελεκομ το 40% . Σήμερα η συνολική αξία του Οργανισμού είναι 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει το δημόσιο εάν θέλει να κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ να πληρώσει τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ στην Ντοιτσε Τελεκομ.
Έχει λεφτά το δημόσιο να πληρώσει αυτό το ποσό; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί από κάπου πρέπει να το βρει . Με δεδομένο ότι οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορεί να το δανειστεί θα πρέπει να τα εξεύρει από τα κλασικά έσοδα του κράτους(φορολογία). Εδώ όμως δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακα , τις μετοχές του ΟΤΕ θα εξαγοράσει;
Πάμε στην ΔΕΗ . Η ρητορεία του ΠΑΣΟΚ 30 χρόνια τώρα έλεγε ότι η εταιρία είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν το πιστεύω άλλα ας υποθέσουμε ότι είναι. Το πρόγραμμα του Σύρριζα λέει ότι θα δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα με την συμμετοχή ξένων που θα διοικούν την επιχείρηση. Άρα λοιπόν πρέπει να πείσουμε Γερμανούς, Άραβες, Κινέζους η Ρώσους ότι είμαστε μια χώρα που θέλουμε τους σοβαρούς επενδυτές και τα λεφτά τους.
Πάμε και στο Ελληνικό . Εδώ ο κ. Α. Τσιπρας ανακοίνωσε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την εκχώρηση της έκτασης , θα ακυρωθεί . Γιατί; Ποιον συμφέρει αυτή η απόφαση ;
Δείτε τι έχει προηγηθεί. Το ελληνικό δημόσιο προκήρυξε έναν διαγωνισμό, κάλεσε επενδυτές και τους είπε «ελάτε να σας παραχωρήσω την έκταση» .

Οι ξένες εταιρίες ήλθαν σε μια σοβαρή χώρα της ευρωζώνης ξόδεψαν πολλά χρήματα (λέγεται έως 1.000.000 ευρώ) για να φτιάξουν μελέτες . Στελέχη τους ήλθαν στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν τους χώρους . Ακόμα και ελικόπτερα ενοικίασαν .

Τώρα λοιπόν εάν κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα και κυβερνήσει τι θα πει στους ξένους : «εμείς δεν πουλάμε;» Και ποιος θα τους αποζημιώσει ; Κανένας είναι η απάντηση.
Όμως την επόμενη ημέρα στην περίπτωση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ θα απευθυνθεί και πάλι στην διεθνή επενδυτική κοινότητα . Και τότε τι θα τους πει : «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα»;
Αλλόκοτα πράγματα...Τελείως αλλόκοτα.