Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πνιγμός. Αιτίες, μέθοδος διάσωσης, τι τον προκαλεί


Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θανάτους από πνιγμό και την δεύτερη παγκοσμίως. Αναφέρονται 300 με 350 θάνατοι κάθε έτος από πνιγμό. Είναι γενικά τέταρτη αιτία θανάτου από ατυχήματα στη χώρα μας, ενώ στις ηλικίες 10 με 35 ετών στους άνδρες είναι δεύτερη (προηγούνται τα τροχαία ατυχήματα). Αυτό οφείλεται κυρίως, στην έλλειψη κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρόληψη και την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και στην έλλειψη οργανωμένου ελέγχου των ακτών από ναυαγοσώστες

Κινδυνεύει κανείς από πνιγμό, όταν:
α) προηγηθούν μια σειρά από γεγονότα όπως
• κατάδυση με γεμάτο στομάχι
• κατανάλωση αλκοόλ
• χρήση φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών
• Ανικανότητα για κολύμβηση
• Υπερκόπωση, υπερεκτίμηση δυνάμεων, ηλικία
β) συμβεί κάποιο ατύχημα π. χ. να υποστεί κάποιος έμφραγμα ή επιληπτική κρίση.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο απαραίτητη είναι η προληπτική αγωγή και η σωστή ενημέρωση του κοινού.
Καλό είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΝΙΓΜΟΥ


• Η πρώτη ενέργεια είναι να βγει το θύμα από το νερό, το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό θα το κάνει κάποιος που ξέρει καλό κολύμπι και γνωρίζει πως να κρατήσει τον πνιγμένο με το κεφάλι έξω από το νερό, ώστε και το θύμα να αναπνέει και ο διασώστης να είναι ασφαλής.
• Όταν το θύμα οδηγηθεί έξω από το νερό, πρέπει γρήγορα να αφαιρεθούν από το στόμα του η άμμος ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
• Αμέσως εφαρμόζουμε τον χειρισμό Heimlich,ο οποίος αφορά την πίεση του διαφράγματος. Ο χειρισμός έχει ως εξής: Στεκόμαστε πίσω από τον πάσχοντα και φέρνουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση και κάτω από το διάφραγμα. Πιέζουμε με δύναμη για να βγει το νερό.
• Μια άλλη μέθοδος είναι να ξαπλώσουμε τον πάσχοντα μπρούμητα, σε κατηφορική θέση, με το κεφάλι χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να πιέζουμε δυνατά και συντονισμένα πίσω και κάτω από την πλάτη.

Ας σημειωθεί ότι, αν απουσιάζει η αναπνοή και ο σφυγμός, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την εκκένωση του νερού. Αμέσως αρχίζουμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση την οποία εφαρμόζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναφέρονται περιπτώσεις θυμάτων πνιγμού που επανήλθαν στη ζωή μετά από πολλές ώρες. Όλα τα θύματα πρέπει (ακόμα και αυτοί που δείχνουν ότι είναι καλά ) να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μετά από πολλές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: