Η απλή αναλογική με σημαντικές καινοτομίες που αναμένεται να εφαρμοστούν, όπως κι ένα πλήθος άλλων αλλαγών τις οποίες όμως οι ψηφοφόροι δεν θα τις καταλάβουν την ώρα της ψήφου, δημιουργούν καινούργια δεδομένα στην διοίκηση των τοπικών ζητημάτων.
Είναι άραγε θετικό ή αρνητικό που θα συμβεί;
Εύλογος ο προβληματισμός.
Ωστόσο υπάρχουν 7 αλλαγές που φαίνονται και στο… μάτι και στην όλη διαδικασία:
1. Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.
2. Το 40% των υποψηφίων θα είναι γυναίκες καθώς για πρώτη φορά ισχύει ποσόστωση για το «ασθενές φύλο».
3. Η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι καθοριστικής σημασίας διότι τότε εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός που θα συμμετέχει στις εκλογές κατά την πρώτη Κυριακή, θα πάρει και το αντίστοιχο ποσοστό εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δεν αλλάζει την δεύτερη Κυριακή.
4. Αυτό που θα πρέπει να έχει πλέον στο νου του ο ψηφοφόρος είναι ότι την πρώτη Κυριακή θα εκλέξει το δημοτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου δεν αλλάζει από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Την δεύτερη Κυριακή στην εκλογική μάχη θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι κατά την πρώτη Κυριακή πήραν την 1η και την 2η θέση. Όποιος πάρει την πρώτη θέση κατά την εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής θα είναι ο/η δήμαρχος για την επόμενη τετραετία.
5. Αν ένας συνδυασμός λάβει κατά την πρώτη Κυριακή ποσοστό πάνω από το 50% των ψήφων τότε θα έχει και την πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και θα κυβερνήσει τον δήμο με αυτοδυναμία.
6. Αν, δεν υπάρξει αυτοδυναμία κατά την πρώτη Κυριακή και ο δήμαρχος που θα εκλεγεί δεν θα έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, τότε, προκειμένου να υπάρξει δημοτική διακυβέρνηση, θα πρέπει να διαμορφωθούν συνεργασίες μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων.
7. Διαχωρισμός πλέον υπάρχει και στην εκλογή των τοπικών συμβουλίων. Σε άλλη κάλπη και με άλλο ψηφοδέλτιο θα ψηφίζει ο ψηφοφόρος για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους και σε άλλη κάλπη και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα ψηφίζει για το τοπικό συμβούλιο της κοινότητάς του.
Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της οικείας Κοινότητας, μεταξύ των πρώτων συμβούλων σε σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών της κοινότητας.
Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, οδηγεί με ακρίβεια στην υποχρεωτική ανάπτυξη συνεργασιών, συμφωνιών και ισορροπιών.
Γι’ αυτό και ο ψηφοφόρος, ο οποίος είναι αυτός που στην ουσία καθορίζει τις εξελίξεις, αν θέλει να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ο δήμος ή η κοινότητά του, θα πρέπει να σκεφθεί πολύ προσεκτικά το δημοτικό συμβούλιο που θα εκλέξει, ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν με την δική του εντολή κατά την δεύτερη Κυριακή και το τοπικό συμβούλιο και τον πρόεδρο της αρέσκειας του στην κοινότητά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου