Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΛΟΥΚΑ

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά η επέτειος της κήρυξης της επανάστασης στη Ρούμελη.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεώργιο.
 Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ο κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην συμβολή της Μονής του Οσίου Λουκά στην επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος όλων μας η τιμή στους αγωνιστές της εθνικής παλιγγενεσίας έχοντας πάντα στο νου μας ότι τούτη την πατρίδα την έχομε όλοι μαζί, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης.
Επίσης τόνισε την σημαντική συμβολή στον αγώνα του Στειριώτη αγωνιστή, Ησαΐα Νταλιάνη.
 Κατόπιν τελέστηκε Δοξολογία με τη συμμετοχή των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, των σχολείων της περιοχής και πλήθους κόσμου.
Στη συνέχεια η πομπή με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο κατευθύνθηκαν στο προαύλιο χώρο της Μονής όπου ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά της περιοχής ενώ υπήρχε κέρασμα στο αρχονταρίκι για όλους τους επισκέπτες!.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος με το βλέμμα στα αθάνατα κειμήλια της ιστορικής μορφής του Ησαΐα, εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταξύ άλλων είπε:
 "Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο. Αποτελεί την αρχή της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.
Μέρες σαν τη σημερινή, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα εμπρός, οραματίστηκαν και διεκδίκησαν ένα καλύτερο αύριο. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε είναι να μη μιλάμε μόνο για το τι έγινε πριν από 194 χρόνια, αλλά για το τι θα γίνει μετά από 6, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.
Να μη μιλάμε για το παρελθόν, για το ένδοξο και αναμφίβολα τιμημένο παρελθόν. Αλλά για το μέλλον. Για τις καλύτερες ημέρες που περιμένουμε να έρθουν. Για όλα όσα οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Γιατί, αν οι ίδιοι οι μπροστάρηδες της Επανάστασης του ‘21 μιλούσαν για το παρελθόν και ήταν προσκολλημένοι σε αυτό, δε θα κάνανε την ιστορική αυτή υπέρβαση.
Και όλοι εμείς σήμερα δε θα ήμασταν εδώ", τόνισε στην διάρκεια της ομιλίας του ο Κ.Μπακογιάννης.
Την Αντίκυρα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της τοπικής ενότητας κ. Ταμπίτσικας.
Πατήστε ΕΔΩ για Φωτογραφικό υλικό από το studio HELEN

Δεν υπάρχουν σχόλια: