Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Οζονοθεραπεία: Άνθρακες ο θησαυρός...

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Όλοι γνωρίζουμε τον συμπαθή γιατρό που από τις τηλεοπτικές συχνότητες καναλιών της β’ εθνικής διαφημίζει το περίφημο νερό με όζον.

Να λοιπόν που το ΚΕΠΚΑ, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον ΕΟΦ, συμβουλεύουν τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα παραπλάνησης. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. -Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών- προβληματίστηκε για την αλήθεια των όσων «ακούγονταν», για το θαύμα αυτό, που λέγεται όζον και για τις άπειρες θεραπευτικές του ιδιότητες, που θεωρούνταν κάτι σαν «πανάκεια».

Τους ίδιους προβληματισμούς εξέφρασε και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στις 17 Μαΐου 2011, η οποία δεσμεύτηκε να ελέγξει την ορθότητα αυτών των ισχυρισμών.


Στις 29 Ιουνίου 2011, το ΚΕ.Π.ΚΑ., επειδή δεν υπήρξε, μέχρι τότε, καμία νεότερη ενημέρωση, ζήτησε, από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να μας ενημερώσει για την εξέλιξη του θέματος, ώστε να ενημερώσουμε και εμείς τους καταναλωτές.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μας απέστειλε την απόφαση του Ε.Ο.Φ., σύμφωνα με την οποία: «Ο Ε.Ο.Φ., στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον Ε.Ο.Φ. Τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να ελέγξει, αν και κατά πόσο, εφαρμόζεται η απόφαση του Ε.Ο.Φ., γιατί μία σύντομη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, στο Διαδίκτυο, μας έπεισε για το αντίθετο. Οι ισχυρισμοί, που αναφέρουμε παραπάνω, εξακολουθούν να υπάρχουν και να παραπλανούν τους καταναλωτές. Ζητάμε να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις, σε όλους τους υπεύθυνους, γιατί, εδώ και αρκετό καιρό, κάποιοι θησαυρίζουν, κοροϊδεύοντας τους καταναλωτές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν συσκευές οζονοθεραπείας, πιστεύοντας ότι θα ωφελήσουν την υγεία τους.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: