Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

"ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ (Δίστομο, 1944)'' της κ. Καίτης Μανωλοπούλου.

Εβδομήντα χρόνια μετά την Σφαγή του Διστόμου από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, έρχεται το βιβλίο "ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ (Δίστομο, 1944)'' της κ. Καίτης Μανωλοπούλου, που θα παρουσιάσει ο συγγραφέας και ανεξάρτητος βουλευτής κ.Μίμης Ανδρουλάκης.
 Στο βιβλίο αυτό εκτός από τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες για το Δίστομο και κυρίως τη μεγάλη Σφαγή των 218 Διστομιτών, που λογοτεχνικά αφηγείται η συγγραφέας, περιλαμβάνονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που προέκυψαν μετά από πρόσφατη έρευνά της για την δράση των ναζιστών.
 Η παρουσίαση από τις εκδόσεις Βεργίνα θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου , στις 12 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο ''Αντώνης Τρίτσης'' ), στην οδό Ακαδημίας 50.
Την εκδήλωση, που συνδιοργανώνει και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, θα συντονίσουν οι (Διστομίτες) δημοσιογράφοι Λουκάς Δημάκας και Φαίη Μαυραγάνη.
Αποσπάσματα θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ιωάννα Χαλιαμπάλια, ενώ βεβαίως θα μιλήσει και η συγγραφέας Καίτη Μανωλοπούλου για το βιβλίο της Βιογραφικό Η Καίτη Μανωλοπούλου,γεννήθηκε στην Αθήνα, ως τόπο καταγωγής της, όμως, θεωρεί το Δίστομο Βοιωτίας, γενέθλια γη της μητέρας της Αγγελικής, το γένος Καΐλη. Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές -Γαλλική Σχολή Saint Joseph- εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Σ αυτό τον εργασιακό χώρο έμελλε να συναντήσει και τον σύντροφο της ζωής της, Τάκη Μανωλόπουλο. Η κλίση της πάντως δεν ήταν οι αριθμοί, αλλά η λογοτεχνία και η ποίηση μέσα από την οποία άρχισε να εκφράζεται κάποια στιγμή. Θα έλεγε κανείς πως οι μικρές ποιητικές συλλογές της αποτελούν αποσπάσματα ημερολογίου της και παράλληλα σκέψεις και ανησυχίες για τη χώρα της που λατρεύει. Αργότερα, η τραγική μοίρα του Διστόμου την έσπρωξε ν' ασχοληθεί μ' αυτό, μέσα από μια καταγραφή αγάπης, νοσταλγίας και πόνου που συνεχίζεται.
Λόγω της ενασχόλησής της με τη σφαγή του Διστόμου σε τρία βιβλία και της καταγραφής λαογραφικών στοιχείων του τόπου, έχει διακριθεί και τιμηθεί επανειλημμένα από τον Δήμο Διστόμου. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από την οποία έχει βραβευτεί για την ποίησή της. Πολλά πεζά και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
 O ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ (Δίστομο, 1944) Βεργίνα,
Δεκέμβρης 2013 Σχ.16Χ 24 240 σελ.
ISBN 978-960-9523-59-2,
Τιμή ¤ 14,00
 Στο βιβλίο αυτό εκτός από τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες για το Δίστομο και τη μεγάλη σφαγή, που λογοτεχνικά αφηγείται η συγγραφέας περιλαμβάνονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που προέκυψαν μετά από πρόσφατη έρευνά της.
 ΚΡΙΤΙΚΕΣ
 «Η Καίτη Μανωλοπούλου άφησε να περάσει πάνω από μισός αιώνας για να φιλτράρει ο χρόνος τον καημό για το χαμό των συγγενών της.
Οι αναμνήσεις και οι μαρτυρίες έχουν τώρα τον κατασταλαγμένο τόνο του γνήσιου λογοτεχνήματος. Δεν είναι έκρηξη συναισθήματος. Τα γεγονότα δίνονται απλά, κρατώντας μέσα τους την ανθρώπινη θέρμη. Αυτό κάνει τη θυσία να φαίνεται πιο τραγική», γράφει ο Σαράντος Καργάκος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».
Η Καίτη Μανωλοπούλου, η οποία, όχι μόνο έχασε τους δικούς της, αλλά έζησε το δράμα αυτής της σφαγής, μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που επέζησαν, εξηγεί και τους λόγους που την έσπρωξαν να το γράψει. Ακόμη, μας ταξιδεύει στα ειρηνικά χρόνια της προπολεμικής ζωής του χωριού με τα παραδοσιακά του σπίτια, τους φούρνους και τα διασίδια στους δρόμους του. Τέλος, η συγγραφέας με αυτό της το βιβλίο φροντίζει να μην αφήσει τη μνήμη μας να θαμπώσει, γιατί όπως λέει ο Σεφέρης «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν σβήνει κανείς κι ένα αντίστοιχο απ το μέλλον».
 Μαριάννα Κορομηλά
 Το βιβλίο «Αθέριστος Ιούνης - Δίστομο 1944» πρέπει να το διαβάσουν όλα τα νέα παιδιά. Βασίζεται μεν σ ένα ιστορικό γεγονός γύρω απ το οποίο πλέκεται ο καμβάς και κινούνται τα πρόσωπα, αλλά το ιστορικό γεγονός περνάει μέσα από την καρδιά της συγγραφέως και μεταδίδει τη συγκίνηση που προέρχεται απ τη δική της νοσταλγία, τους δικούς της στοχασμούς, το δικό της λυρικό ρεμβασμό, την ποίησή της, τις περιγραφές της.
Κι αυτό μόνον οι τεχνίτες του λόγου μπορούν να το πετύχουν και όχι εκείνοι που ξέρουν καλά την ιστορία. Αγγελική Βαρελά

Δεν υπάρχουν σχόλια: