Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ο πλούτος και η ποικιλία του φυσικού και ζωικού βασιλείου που μας προσφέρει η φύση είναι απαράμιλλα.
 Στέκονται πάντα δίπλα μας, μας εμπνέουν το σεβασμό προς το περιβάλλον, μας δίνουν ζωή και υγεία.
 Προικισμένοι με την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα πολλών ειδών στον πλανήτη καλούμαστε να τα διατηρήσουμε για την επόμενη γενιά, αφού προηγουμένως τα λατρέψουμε και γευτούμε το νέκταρ που μας προσφέρουν και που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της ζωής μας.
 Έτσι με σύνεση μπορούμε να οδηγηθούμε σε «καθαρές» λύσεις που να εξασφαλίζουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής μέσα σε ένα καθαρότερο ενιαίο σύνολο έμψυχων και άψυχων υλικών. Αν για παράδειγμα φυτεύαμε λουλούδια και δέντρα σε κήπους των οποίων το χώμα θα προέρχονταν από ανακυκλωμένα μπάζα ή εκχωματώσεις?
Θα μπορούσαμε ίσως τότε να πούμε ότι προσφέραμε ένα λιθαράκι και εμείς, ανακυκλώνοντας αντικείμενα ελαττώνουμε ένα μεγάλο ποσοστό από τους όγκους των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μια χάρτινη συσκευασία ενός γαλακτοκομικού προϊόντος που έχουμε απορρίψει έξω ισούται με 15 ίδιες κλειστές συσκευασίες που έχουν απορριφτεί μέσα σε έναν μπλε κάδο της γειτονιάς μας, επίσης πολλά αντικείμενα είναι αν όχι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμα η σε μεγάλο ποσοστό τους, τα ποσά ενέργειας και οι πόροι που μπορούν να εξοικονομηθούν για τον πλανήτη μας από την διαδικασία της ανακύκλωσης είναι τεράστια, για παράδειγμα το αλουμίνιο, η ανακύκλωση του εξοικονομεί περίπου το 90% της παραγωγής ενός νέου από την αρχή.
 Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι μακροβιότατος ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να διαβιεί σε περιβάλλοντα που του προσφέρουν υγιεινές και «ανθρώπινες» συνθήκες διαβίωσης. Μια ικανή και πρόσφορη λύση του προβλήματος για υγιεινότερες συνθήκες ζωής αποτελεί η ανακύκλωση.
 Η επιτυχία αυτής εξαρτάται από τον καθέναν μας χωριστά ενώ παράλληλα συνιστά και συλλογική προσπάθεια. Στις γειτονιές μας υπάρχουν μπλε και πράσινοι κάδοι από εκεί ξεκινάμε το διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα ή μη και την αντίστοιχη τοποθέτησή τους και συνεχίζεται με την αποδόμησή τους και την επανασύνθεσή τους – μέσω ειδικών επεξεργασιών - σε κατάλληλα υλικά για δεύτερη ή τρίτη χρήση.
 Ολοκληρώνοντας η ανακύκλωση αποτελεί το μοναδικό σύμμαχο για την διαιώνιση του είδους μας, η επιτυχία της οποίας επιτυγχάνεται-εξασφαλίζεται μέσα από κατάλληλες και πρόσφορες περιβαλλοντικές συνθήκες.
 ΄Ετσι, εξοικονομούνται οι διαθέσιμοι από το περιβάλλον πόροι και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του αλλά και μια καλύτερη η ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο στον πλανήτη.

- Πληροφορημένος Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: